Vhodný doplněk zahrady

V případě, že plánujete vybudovat na zahradě nějaké to venkovní posezení, měli byste už na začátku do svých plánů zahrnout i nějakou formu zastřešení.

Vhodný doplněk zahrady

Asi každý majitel zahrady přemýšlí, co si se svým zeleným pláckem podniknout. Pokud nepatříte mezi vášnivé zahrádkáře, kteří musí mít v každém koutě vysázená rajčata nebo nechcete mít bazén na celé ploše zahrady, určitě si vybudujte i pohodlné venkovní posezení. Nemusí se jednat o nic honosného či dokonce velkolepého. Pro občasné dýchánky s přáteli či jen odpočinek na čerstvém vzduchu vám bohatě postačí něco skromnějšího. Stačí udělat jednoduchou podlahu, někde splašit pár židlí s odpovídajícím stolkem a pořídit si nějakou formu zastřešení.

Zastřešení může mít celou řadu podob, ale v případě, že chcete mít nad sebou komplexní ochrannou bariéru, nejideálnější volbou by měla být pergola. Jedná se klasický zahradní doplněk, který používali již antičtí Řekové. Tehdy však neměly tyto konstrukce střechy, zatímco dnes se bez nich prodávají jen zřídka kdy.

Kvalitní střecha je základ

I když se vám tato investice může zdát trochu nesmyslná, není tomu tak. Samozřejmě, že vždy můžete natáhnout nad posezením nepromokavou plachtu a máte vystaráno, jenže přijde trochu silnější větřík kombinovaný s deštěm a jste nahraní. Je tedy daleko lepší investovat peníze do něčeho trvalejšího, co bude nejen užitečné, ale zároveň bude vypadat i docela k světu. A pergola je právě tím, co by vám mohlo vyhovovat. Alternativou jsou pak už jen klasické altány, které ale stojí více a jsou také prostorově o dost náročnější.

Kov je stejně dobrý jako dřevo

Zahradní stavby všeho druhu si obvykle představujeme ve dřevě. Je to logické. Přírodní materiály do rustikálního prostředí prostě tak nějak přirozeně patří. To však neznamená, že by pergoly z hliníku či jiného kovu měly být automaticky horší. Jsou na tom, co se vizuálních kvalit týče, v podstatě stejně. Jednu drobnou výhodu však ale mají, a sice odolnost. Zatímco dřevo jakožto přírodní materiál podléhá zkáze a je potřeba ho udržovat v kondici, pro kov toto neplatí.