To správné zastřešení na zahradu

Chcete mít své venkovní posezení bezpečně pod střechou? V tom případě vsaďte na pergolu. Jedná se nejen o praktický, ale rovněž i zdobný doplněk zahrady.

To správné zastřešení na zahradu

Pokud máte v plánu vybudovat si na zahrádce nějakou formu posezení, měli byste vážně uvažovat i nad zastřešením. Na jaře, kdy se dá venku poprvé po dlouhé době sedět sice není sluníčko příliš ostré, ale dešťových přeháněk je v tomto ročním období více než dost. V létě sice tolik obvykle neprší, ale o více jsou sluneční paprsky agresivnější. Střecha je tedy vhodným způsobem, jak se ochránit jak před deštěm, tak i před nepříjemným slunečním zářením.

Vhodných způsobů zastřešení je docela dost. Když pomineme slunečníky, které nejsou proti dešti vhodné, je možné si pořídit třeba plátěný altán. Na rozdíl od klasických verzí jsou daleko levnější a dají se postavit během pár minut. Nejsou ale příliš vzhledné a co víc, je složité je udržet na jednom místě během silnějších větrů. Mnohem spolehlivější jsou tedy pergoly, které jsou sice o dost dražší, ale jinak jsou ve všech ohledech lepší.

Více druhů materiálů

Pergoly se již dávno nevyrábějí pouze ze dřeva, nežijeme v antice. Je sice pravdou, že dřevo je stále velice spolehlivý a líbivý materiál, ale hlavně venkovní konstrukce je nezbytné často složitě ošetřovat. V případě, že toto pravidlo nebude dodrženo, může se dřevo začít různě kroutit a jinak deformovat. Opečovávat takovou pergolu není samozřejmě žádná hrůza, ale mnoho lidí se bez toho obejde. Ti pak volí spíše konstrukce ze stále módnějšího hliníku či jiného kovu. Zde již je příjemný vzhled kombinován s vysokou odolností. A na to zákazníci samozřejmě slyší.

Příjemná cena

Mnoho lidí má strach, že cena venkovního zastřešení typu pergola bude finančně nad jejich možnosti. To možná platí o modelech vyráběných zákazníkům přímo na míru, ale rozhodně ne o prefabrikovaných verzích, které jsou dnes mnohem oblíbenější. Vzhledem k daleko jednodušší výrobě je i cena nižší. Samozřejmě, budete muset oželet jakousi exkluzivitu, která se váže k výrobku vytvořeného na míru, ale v případě, že obracíte každou korunu, je prefabrikát nejvýhodnějším řešením.