Pergola na zahradu určitě patří

Udělat si na zahrádce nějaké to menší posezení pro sebe a pro přátele není tak složitý projekt, jak se vám teď možná zdá. A to ani se střechou.

Pergola na zahradu určitě patří

Máte-li v plánu na zahradě udělat nějaké to venkovní posezení, kde budete moci jednou za čas nabrat síly do dalších dní, a to ať už o samotě v meditačním módu nebo s přáteli třeba během grilování, budete potřebovat střechu. Není sice pravda, že ta je vyloženě nezbytná, ale jakmile budete příjemně relaxovat a do toho vám začne znenadání pršet na hlavu, zjistíte, že zastřešení nebyl zase tak špatný nápad. Jakou formu ale zvolit? Určitě něco, co dokáže zadržet nejen sluneční paprsky, ale poradí si i s dešťovými kapkami.

Když vyloučíte různá provizorní řešení typu natažená plachta nebo plachtový altán, pak vám v podstatě zbude jen pergola. Jednoduchá, avšak v případě správného výběru velice krásná konstrukce, která do prostoru zahrady rozhodně patří. Patří tam už pár tisíc let a je vysoce pravděpodobné, že pár tisíciletí ještě patřit bude.

Dřevo, kov či plast?

Kdysi se však pergoly stavěly výhradně ze dřeva, což samozřejmě dnes neplatí. Materiály moderní doby jako jsou hliník, ocel či třeba plasty začínají pomalu přírodní materiály nahrazovat. I když jak kde. Co se pergol týče, tam dřevo určitě ještě neřeklo poslední slovo, jelikož se stále jednat o vysoce kvalitní materiál, který nejen dobře vypadá, ale zároveň i krásně voní. Zkuste si přičichnout k hliníku. Dřevo je však problematické v tom, že s postupem času ztrácí na kvalitě. Je tedy nutné ho v pravidelných intervalech natírat ochrannými oleji.

Cena je většinou zajímavá

Ať si chcete koupit pergolu z jakéhokoliv materiálu, vždy vás může zastavit cena. Její výše může být u některých modelů enormní. Většinou se však jedná o jedinečné projekty, které jsou jediným světovým originálem. A za exkluzivitu se vždy platilo. Zaplatíte si také i za model, který si necháte udělat na zakázku, a také ne vyloženě málo. Cenově zajímavějším řešením jsou pak prefabrikáty, které jsou nejen kvalitní, ale také i docela pěkné. Ty už můžete mít docela levně.