Vhodně vybraná pergola dokáže lahodit oku

Každý by si asi chtěl na zahradě vybudovat nějaký ten koutek jen pro sebe, případně své hosty. Ne každý však má odvahu se do takového projektu pustit.

Vhodně vybraná pergola dokáže lahodit oku

Zahrada je místem, kde se často hodně tvrdě pracuje, ale zároveň může fungovat i jako relaxační místo, kde se dá naopak nabrat hodně sil. Abyste ze zeleného plácku mohli vybudovat místo určené primárně k odpočinku, případně zábavě s příteli, budete potřebovat jednak vhodný nábytek, jednak i nějaký ten druh zastřešení. Co se nábytku týče, ten by neměl být velký problém, a to ani finanční. Není totiž nutné na skromnou zahradu kupovat něco extra, třeba ratanové posezení. Chcete-li šetřit, stejně dobře vám poslouží plastové židle a stůl.

Zastřešení je trochu větší problém. Mělo by totiž chránit jak před sluncem, tak i před deštěm. Levnou variantou plátěný altán, který sice svou práci odvede, ale nejedná se o žádnou hitparádu, a to jak z hlediska designu, tak i co se týče stability. Nechcete-li za všech okolností šetřit, bude pro vás daleko lepší pořídit si některou z nových pergol.

Klasická zahradní konstrukce

Kdybyste náhodou nevěděli, co je to ta pergola, tak nemusíte běžet pro slovník cizích slov. Jedná se o poměrně jednoduchou konstrukci, jejíž hlavním cílem je vytvářet stín, ideálně chránit i před deštěm. Používaly se již za dob antiky, a i když tehdy obvykle neoplývaly střechou, pořád dokázaly vytvářet stín. Většinou totiž byly kompletně obrostlé nějakým druhem flóry, obvykle vinnou révou. Ta fungovala zároveň i jako střecha. Dnes už se k tomu používá spíše polykarbonát či jiné moderní materiály.

Stavba svépomoci

Pergola, vzhledem ke své jednoduchosti, se dá postavit i svépomoci. Musíte ale vědět jak na to a mít už se stavbou obdobných věcí nějaké zkušenosti. Jakožto úplní nováčci se do takového dobrodružství raději nepouštějte, mohli byste splakat nad výdělkem. Pokud ve vás dříme nepochopený stavební génius, objednejte si prefabrikovanou verzi ve složeném stavu a postavte si ji sami. Nemělo by to být kdovíjak složité, je to skoro jako stavebnice. Ale počítejte s tím, že samotným vám to nějakou tu dobu potrvá.