Zahradní koutek jen s kvalitním zastřešením

Vybudovat si na zahradě můžete takřka cokoliv, ale rozhodně by vám tam neměl chybět ani koutek, kde si občas můžete odpočinout sami nebo s přáteli.

Zahradní koutek jen s kvalitním zastřešením

Zahrada, zvláště taková, která je součástí komplexu s rodinným domkem, je rozhodně velkou přidanou hodnotou, které byste si měli vážit. A to už jen z toho důvodu, že si na ni můžete vybudovat vlastní posezení na čerstvém vzduchu, kde je hlavně v jarních a letních měsících relaxace daleko efektivnější než v útrobách sebelepšího domu. Aby takovýto koutek ale mohl opravdu fungovat na sto procent, je potřeba aby byl zastřešen. Kdykoliv totiž může během vašeho rozjímání přijít déšť a budete mít po ptákách.

Jakou formu zastřešení však zvolit? Je jasné, že se musí jednat o střechu, která dokáže odrazit i dešťové kapky, takže si můžete z pomyslného seznamu vyškrtnout třeba takový slunečník. Dřevěný altán je ideální, ale na druhou stranu zabere moc místa a je drahý a náročný na konstruování. Látková alternativa je sice levná, ale velmi ohyzdná a dost nestabilní. Ideálním řešením je zvolit si pergolu.

Nejde o nic extra, jen o jednoduchou konstrukci ukončenou střechou. Fakt, že jde o principiálně prostou stavbu však ještě neznamená, že nemůže pergola plnit i jiné funkce než jen ochranu před ošklivým, případně naopak příliš slunečným počasím. Může a když si dobře vyberete, tak i plnit bude. Vzhledem k opravdu širokému výběru různých typů pergol není problém si vybrat tu, která ve vás vzbudí ty nejpozitivnější emoce. Ovšem pozor, neměli byste vybírat jen podle svých ideálů, ale měli byste brát ohled i na okolí zahrady a konec konců i zahradu samotnou. I krásná konstrukce může působit rozpačitě v prostředí, do kterého se nehodí.

Nemalou měrou to může ovlivnit i výběr materiálu. Je sice pravdou, že v designu zevšeobecňování není příliš dobré, ale v tomto případě je každá rada drahá. Obecně platí, že dřevěné pergoly dokážou mnohem lépe zapadnout do prostředí spíše rustikálního, kde je vidět ruka člověk jen sporadicky. V případě, že o svou zahradu pečujete s maximálním nasazením a vše je na ní strojově dokonalé, spíše byste měli uvažovat o konstrukci z kovu.