Střecha na zahradě by neměla zklamat

Pokud máte alespoň trochu větší zahradu, měli byste určitě uvažovat o vybudování nějaké formy venkovního posezení. Okázalost není potřeba, stačí něco malého.

Střecha na zahradě by neměla zklamat

Koupit si dům i se zahradou a nevybudovat si na ni venkovní posezení by mělo být považováno za jeden z největších lidských hříchů. Vždyť přeci není nic lepšího než si občas odpočinout venku na čerstvém vzduchu, ideálně nikým nerušeni. To se dá docela snadno zrealizovat. Stačí jen sehnat vhodný nábytek a také nějaký druh střechy. Ta by měla mít hlavně praktickou úlohu, ale to neznamená, že by musela být vyloženě ošklivá. Naopak, dnes se dají běžně koupit formy zastřešení, která vypadají docela k světu.

Dobrým příkladem jsou třeba pergoly, které nejenže poskytují záštitu proti slunci, dešti a dalším přírodním lapáliím, ale zároveň mohou fungovat jak dekorativní prvek celého komplexu. Je ale jasné, že je potřeba zvolit si tu pravou, která bude s prostředím buďto dokonale splývat, nebo naopak bude v dokonalém kontrastu.

Hodně tomu může napomoci výběr materiálu. Už dávno se pergoly nevyrábějí pouze ze dřeva, ale současné době se používají i jiné, daleko sofistikovanější suroviny, třeba hliník. Mít na zahradě konstrukci ze dřeva rozhodně není na škodu. Přírodní materiál do přírodního prostředí vždy zapadne daleko lépe než chladný kov. Problematickým však může být fakt, že dřevo relativně snadno podléhá zkáze, čemuž je možné zabránit pravidelnými nátěry, co by měly být aplikované vždy před a po sezóně.

U stěny nebo volně?

Během vybírání pergoly musíte zvážit nejen materiál, že kterého bude vyrobena a design, ale ohlížet byste se měli také na způsob zasazení do prostoru. Existují totiž samostojné modely a modely, které jsou z části nesené domem. Samostojné pergoly mohou být na zahradě postaveny prakticky kdekoliv. Jsou zcela autonomní. Verze, které jsou nesené domem, se pak hodí z logiky věci pouze jako zastřešení verandy. Splést se v tomto směru samozřejmě nebude znamenat žádnou katastrofu, ale komplikace z takové roztržitosti nastat mohou.