Proč zůstávají dřevěné zahradní stavby předmětem zájmu po celé generace

Dřevo na člověka působí mnoha směry, dodává pocit zázemí a bezpečí, útulnosti a tepla a je zdrojem pro klidnější a vyrovnanější život v souladu s přírodou.

Dřevo lze opracovat do různorodých tvarů

Dřevo je dobře tvárné a lze jej opracovat poměrně snadno řeznými nástroji tak, abychom docílili požadovaného tvaru. Toho lze využít i při projektování a výstavbě dřevěných altánů, pergol, přístřešků, zastřešení či zástěn. Může jít o různé záhyby, oblé hrany či rohy, zářezy, podepření, spojky a další spoje či předěly, s nimiž získá celá konstrukce na nápaditosti a atraktivitě. Když pozorujete tesaře, řezbáře či truhláře, jak si se dřevem hrají, je to zajímavý zážitek, který uklidňuje, přináší radost a vnitřní klid, zároveň s pocitem, že jde o přírodní materiál, naprosto netoxický, voňavý, hřejivý a příjemný na dotek.

S dřevem se lépe splyne, než s kovem

Podstatou každého kovu je jeho chlad, musíte jej dlouho zahřívat v dlani, aby se přizpůsobil vaší tělesné teplotě. To si uvědomujeme i vizuálně, když se na jakýkoliv kovový výrobek zadíváme. Stačí docela letmý pohled a ihned vám pocit napoví, s čím máte tu čest, že půjde o cosi studeného, odtažitého, co navozuje pocit sevření a stažení uvnitř našeho těla a naší duše. Dřevěné výrobky navozují pocit tepla (nikoli horkosti), jde o teplo přirozené, které lze přirovnat ke vztahu kojence a jeho matky, ne nadarmo se také říká, že děti milované, držené v náručí a přirozeným způsobem kojené bývají klidnější, vyrovnanější a láskyplnější.

Dřevo souvisí s láskou

Láska je ten nejkrásnější a nejsilnější cit a s dřevěnými výrobky jej také můžeme prožívat intenzivněji. Láskyplní lidé si dobře uvědomují, jakou roli v jejich životě hrají stromy a výrobky ze dřeva, rádi se jimi obklopují a ne jinak je tomu u dřevěných altánů či pergol. Říká se, že dřevo je materiál tradiční, a že souvisí s onou tradicí jeho zpracování v průběhu mnoha staletí, ovšem podstatná není tradice, ale původní surovina, která byla tělem živého stromu, a v jejíchž letokruzích je zobrazen jeho postupný vývoj v průběhu desítek let.