Květináč víc než jen domov pro vaše květiny

Milovníci květin, rostlin i stromů již ví, že barevnost rostlin nekončí jen u zelené, ale jiskří spoustou pestrých barev. Červená, fialový, žlutá i modrá mohou prozářit, jak váš dvůr, tak i vchodové dveře. Truhlíky a květináče jsou nedílnou součástí celistvého vzhledu. Správný výběr rostlin, barev a květináčů zútulní každý kout. Správný výběr květin a truhlíků může být stylovým doplňkem i pro váš dům a zahradu.

Květiny a dřevo

V dnešní době plné technologie si každé oko rádo odpočine pohledem do přírody. Proto přinášíme květiny a keře nejen do svých bytů ale i ke vstupním dveří a dvorům. Pokud je vaším cílem přírodní vzhled, tak výběr dřevěných květináčů je na místě. Vaše muškáty si nemusí hovět pouze v plastových truhlících na oknech. Skvělé místo pro muškáty a jim podobné květiny s barevnými květy může být i uprostřed zahrady, u vchodů do bytových a panelových domů či u brány do zahrady. Dřevěné květináče splynou s přírodním vzhledem květin a vy docílíte příjemného prostředí dvojnásob.

Správná paleta barev podle účelu

Důležité pro výběr rostlin jako dekorativního prvku je znát svůj cíl, kterého chcete docílit.

Barevné zátiší

Pokud mají vaše rostliny rozzářit tmavý místa a nudný prostor doporučujeme sáhnout po květinách s pestrými květy jako jsou fuchsie, muškáty či petúnie. Zůstat nemusíte jen u květin. Kvetoucí keře jako jsou například šeříky rozsvítí každý stinný kout vaší zahrady.

Relaxační kout

Pestré barvy se naopak nehodí, chcete-li si vytvořit relaxační kout na vašem balkoně či terase. Správná volba rostlin může vytvořit stěnu tlumící hluk ze silnice či vyčistit vzduch například od prachu a jiných škodlivin. Pro relaxační kout, kde si budete moct například nerušeně číst vaši oblíbenou knihu, doporučujeme rostliny vysokého vzrůstu a nenápadných květů. Takovými to rostlinami jsou například různé kapradiny rákosí nebo fíkus. Důležité je vyhnout se například liliím, a to nejen kvůli jejich pestrým květům ale i výrazné vůni, která zvláště alergikům může znepříjemnit relaxaci.

drevena zahradni altan milan pardubice 205 blog

Rostliny nejsou jen na okrasu

Spojit příjemné s užitečným je vždy skvělý nápad. Takovýmto příkladem jsou bylinky. Pestré květy můžeme najít i u rostlin, které nám jsou prospěšné třeba při nachlazení a jiných neduhách. Takovými rostlinami jsou například šalvěj, levandule nebo třezalka.  Můžete si tedy vytvořit květináč první pomoci, který bude zároveň i příjemný na pohled.

I stromy a keře mají co nabídnout

Výborným designovým prvkem jsou i okrasné stromky a keře. Ideální jsou stromy i keře nižšího vzrůstu. Dále můžete koruny stromů a keře tvarovat pomocí zastřihávání a tvořit tak například koruny stromů roztomilých kulových tvarů.

Více rostlin více života

Rostliny jsou živou výzdobou, která vydrží po celý rok. Nemusíte se limitovat pouze na okna a záhony. Květináče a truhlíky vám umožňují zkrášlit si například vchod do domu, chalupu nebo zahradu aniž byste museli zasahovat do země. Díky květináčům a truhlíkům můžete přivést kus života kam se vám zachce.