Co obnáší mít na zahradě dřevěnou pergolu

Dřevěná pergola je využívána od jara do podzimu snad na každé zahradě. Je to svým způsobem prodloužený obývací pokoj, kam usedáme s rodinou a přáteli.

Co obnáší mít na zahradě dřevěnou pergolu

Proč máme tak rádi výrobky ze dřeva a dáváme jim přednost před těmi syntetickými? Jestliže pomineme kvalitu výroby, užitnou hodnotu a trvanlivost, pak je to hlavně důvod, že jde o materiál přírodní. Jestliže chceme vyjádřit, co to vlastně znamená, pak si musíme uvědomit, že souvisí s životem samotným.

Sledujte letokruhy a kresbu dřeva

Všichni ví, co je dřevo, a odkud se bere a jak vzniká. Přesto si v každodenním životě málokdy připouštíme, že každý dřevěný výrobek byl jednou stromem, živým stromem se svým životním cyklem a růstem v průběhu mnoha desítek let. Lépe si to vybaví lidé, co nějaký strom vlastníma rukama zasadili, a pozorují jeho růst v čase. Když pak takový strom odumře nebo jej lidé využijí jako přírodní surovinu, máme pak možnost sledovat jeho životní cyklus v letokruzích a jednotlivých vláknech.

V tomto je určité podobenství i našeho vlastního života, jeho přirozeného cyklu a mnozí mystici, a zdá se, že i čím dál více lidí mezi námi, jej přirovnávají k nekonečnému koloběhu života, jakémusi „kosmickému kolu“. A právě to je také důvodem, proč na nás mnohem lépe působí výrobky ze dřeva, nikoli ze syntetických materiálů, které se snaží dřevo zastoupit.

Tento jev můžete vnímat i ve chvíli, kdy se usadíte pod dřevěnou pergolou nebo v zahradním altánku, kam si odnesete hrnek s „dobrou brazilskou kávou“ a nějakým zákuskem. Budete dobře vnímat uvnitř své duše ten rozdíl – dřevo odráží skutečný život, zatímco laminátová dýha je jen produktem lidské mysli a tvůrčí činnosti, nikoli odrazem života samotného a jeho přirozeného projevu.

Nejlépe si tuto skutečnost uvědomují naše děti, proto také dřevěné hračky přispívají k jejich duševní pohodě nejvíc ze všech. Dřevo totiž opracujete pouze do požadovaného tvaru, ale jeho struktura zůstane zachována vždy – i když z něj vyrobíte házecí kostku a figurky pro „Člověče nezlob se“, anebo třeba psací stůl.