10 tipů na grilované pokrmy pod pergolou

Skvělou aktivitou ve vaší pergole je grilování. Můžete ho sdílet nejen s přáteli ale i s vaší rodinnou. Na ohni už si dávno nemusíte dělat pouze špekáčky, ale můžete připravit i vyvážený nedělní oběd vhodný i pro vaše děti.

1)     Steak

Steak je asi nejčastější volba při grilování. Plátek vepřového nebo třeba kuřecího masa je jednoduchý na přípravu a vždy má zaručený úspěch. Nejdůležitější složkou je výběr koření a typu masu. Pokud jsou hlavními strávníky děti, kuřecí maso s jemným kořením převážně z italských bylinek sní bez odmlouvání všichni. Pokud však míříte na dospělé osazenstvo můžete popustit uzdu představivosti a ogrilovat například krkovici či hovězí s trochou chilli či pepře.

2)     Burger

Další velmi oblíbeným pokrmem je burger. U tohoto jídla je důležité hlídat, jak je maso propečené. Tradiční hovězí burgery se podávají středně propečené. Maso je tedy ve středu po rozkrojení stále růžové a plné chuti. Burger můžete dělat na spoustu způsobů. Stejně dobrou volbou jako klasický burger je například cheeseburger, nebo burger s vajíčkem a slaninou.

3)     Sýry

Nejen pro vegetariány je grilovaný sýr skvělou volbou. Typickým sýrem na gril je hermelín. Je jedno zda dáváte přednost pikantnějšímu koření nebo přírodní variantě, správně tekutý hermelín ocení každý milovník sýrů. Pokud nejste milovníky plísňových sýrů, dobrou alternativou pro vás může být například pološtiepok nebo sýr halloumi.

4)     Slaninové chipsy

Slaninové chipsy sice nejsou zdravější variantou tradičních smažených bramborových lupínků, chuťově jsou však nepřekonatelné. Tenké plátky slaniny necháme grilovat, dokud se z nich nevypaří všechna voda a nezbydou nám jen křupavé lahodné plátky slaniny.

5)     Grilovaná zelenina

Zdravější alternativou slaninovým chipsům je grilovaná zelenina. Nemusíte se držet pouze směsí zeleniny na bázi papriky a cibule. Vyzkoušejte například grilovaný pórek, který není na rozdíl od papriky a cibule po ugrilování rozměklý. Skvělou volbou pro grilování jsou i rajčata, které se skvěle hodí jako příloha.

6)     Tofu

Pokud hostíte vegana nebo vegetariána, s grilovaným tofu určitě nešlápnete vedle. V dnešní době se už nemusíte bát, že tofu třeba neznáte a nevíte, jak jej okořenit. V obchodech najdete tofu připravené přímo na gril. Většinou najdete i více druhů koření, takže si na své přijde každý.

7)     Příloha

Chuťově vynikající volbou pro přílohy je grilovaná zelenina. V tomto případě se hodí směs různé zeleniny kořeněné dle chuti. Pokud grilovaná zelenina není nic pro vás, salát z čerstvé zeleniny je též výborným doplňkem hlavního chodu. Navíc doplníte i potřebné vitamíny. Nelíbí-li se vám ani jedna z variant zeleniny vždy můžete sáhnout například po celozrnném pečivu, chlebu nebo topince.